Rodičia detí z MŠ Jurkovičova žiadajú rekonštrukciu budovy

03.11.2011 Prešov

Prešov 3. novembra (TASR) - Rodičia, ktorých deti navštevujú Materskú školu (MŠ) na Jurkovičovej ulici v Prešove, už niekoľko rokov čakajú na to, kedy radnica nájde peniaze na odstránenie havarijného stavu budovy.
Žiadajú mesto, aby okamžite konalo. Sú presvedčení, že zlý technický stav budovy má nepriaznivý vplyv na zdravie ich detí. Zástupcovia združenia rodičov dnes informovali, že v tejto súvislosti spustili petíciu za rekonštrukciu budovy škôlky, pod ktorú sa podpísali predovšetkým rodičia, zamestnanci, ale i študenti, ktorí sem chodia na prax.
\"Vyzbierali sme 741 podpisov, odovzdali sme to na mestský úrad a očakávame, že naša materská škola sa bude na budúci rok rekonštruovať,\" povedala pre TASR členka petičného výboru a zástupkyňa združenia rodičov Katarína Robová. Pripomenula, že škôlka sa mala modernizovať z eurofondov, projekt však mestu neprešiel.
Riaditeľka MŠ Monika Imrichová konštatovala, že budova má 22 rokov, v posledných rokoch však neustále na povrch vychádzajú problémy a na ich odstránenie nemajú peniaze. V súčasnosti ju navštevuje 292 detí a pracuje tu vyše 40 zamestnancov.
Uviedla, že v pavilónoch dvojpodlažnej budovy voda steká po stenách, čo vnútri spôsobuje vytváranie plesní a opadávanie vonkajších i vnútorných omietok. Okrem toho prehnité okenné rámy či nedoliehajúce hliníkové rámy na chodbových oknách zapríčiňujú obrovské úniky tepla.
Na zlé podmienky podľa riaditeľky upozorňovali mesto už pred rokmi. Zistili totiž, že pod linoleami v triedach majú pleseň. Peniaze na výmenu podláh vraj od mesta nedostali a museli si pomôcť ušetrenými zdrojmi z rozpočtu a predovšetkým financiami od rodičov a sponzorov. \"Trápili sme sa niekoľko rokov a dnes máme podlahy vo všetkých triedach vymenené. Veríme, že plesne sme zlikvidovali, ale keď bude voda stekať po stenách, objavia sa znova,\" obáva sa riaditeľka.
Napriek tomu, že škôlka sa zapája do programov, ktoré majú podporiť zdravý životný štýl a zvyšovať prirodzenú imunitu, chlad v triedach v zimnom období sa podľa Robovej podpisuje pod zvýšenú chorobnosť.
Ingrid Janáková má v škôlke dve deti. Najviac ju zarazilo, že v roku 2009 tu boli robené merania a údajne sa zistilo, že je tu únik azbestu. Ten sa vraj nachádza v obložení chodbových okien. Riaditeľka uviedla, že ak dôjde k rozbitiu vonkajších sklenených výplní, odkryjú sa azbestové dosky a keď sú deti na dvore, môžu s nimi prichádzať do kontaktu.
V reakcii mesta, ktorú TASR zaslala hovorkyňa radnice Veronika Kmetóny Gazdová, sa uvádza, že rekonštrukcie škôl sú jednou z priorít vedenia mesta. \"Rekonštrukcia MŠ Jurkovičova je na pokyn primátora Pavla Hagyariho zahrnutá v návrhu rozpočtu na rok 2012 vo výške jeden milión eur. Podľa jeho slov by po schválení rozpočtu v MsZ mohla byť škôlka opravená už začiatkom budúceho školského roka,\" uviedla hovorkyňa.
 

Vyberte región

mark